![Uśmiech Duchenne’a© Ferdinand Reuslicencja: Creative Commons](/media/lib/21/1200566226_335507-10007f7c2a955e734ec6bab81fec15fe.jpeg)
Zawartość śmiechu w głosie
17 stycznia 2008, 10:31Uśmiech wpływa na sposób, w jaki mówimy. To oczywiste. Zespół Amy Drahoty z University of Portsmouth stwierdził jednak coś interesującego. Na podstawie samego głosu ludzie umieją zidentyfikować rodzaj goszczącego na twarzy mówiącego uśmiechu (czy jest bardziej promienny, czy do sprawy podchodzimy z pewną taką nieśmiałością).
![© jurvetson](/media/lib/20/1199981637_180398-69dcd7c5b519e908ffe5e312c4239cdc.jpeg)
Atak na piratów
10 stycznia 2008, 16:09Prywatny tracker BitTorrent, FeedThe.Net został zaatakowany przez hakerów z grupy „Scena”. Zostawili oni na serwerze plik tekstowy ujawniający prywatne informacje na temat jednego z administratorów maszyny.
![© m4r1usha](/media/lib/20/1199711505_441328-69280851617e5a78c3b83af0a7101235.jpeg)
Piłkarze z wyżyn są uprzywilejowani
7 stycznia 2008, 13:03Z artykułu w British Medical Journal możemy dowiedzieć się, że drużyny piłki nożnej, które zwykle grają na większych wysokościach nad poziomem morza, mają znaczną przewagę nad drużynami z nizin. Jest ona widoczna zarówno wtedy, gdy grają na wyżej jak i na niżej położonym boisku.
![© Victor Keech](/media/lib/20/1198753143_187884-10bc91789fd48be174f64b4702550b7e.jpeg)
Pożyteczne gotowanie
27 grudnia 2007, 10:57Jak wielokrotnie słyszeliśmy, gotowanie warzyw niszczy ich składniki odżywcze. Nie wszyscy jednak zgadzają się z tą opinią. Włoscy naukowcy dowodzą, że poddanie warzyw działaniu wysokiej temperatury może zachować, a nawet zwiększyć ich wartość odżywczą w porównaniu z surowymi warzywami. Wszystko zależy od metody gotowania.
![Jimmy Wales](/media/lib/19/1197043852_388092-1d08e621b1a6df99f3d0120cb9b74763.jpeg)
Wales zmienia zdanie o Wikipedii
7 grudnia 2007, 16:04Jimmy Wales, założyciel Wikipedii, jeszcze w 2005 roku mówił, że jeśli jakiś uczeń używa jego encyklopedii, to zasługuje na dwóję. Teraz zmienił zdanie i uważa, że nauczyciele, którzy nie pozwalają na korzystanie z Wikipedii są złymi nauczycielami.
![© Milazzolicencja: Creative Commons](/media/lib/19/1196941191_161368-8ac102a9318365f07b36dffd49d87d5f.jpeg)
Staruszek na Księżycu
6 grudnia 2007, 11:36Widniejący na Księżycu zarys twarzy od dawna fascynował ludzi. Teraz wiadomo, kiedy się tam pojawił. Powstał ponad 4 mld lat temu w wyniku erupcji wulkanicznej. Wyjaśnienie spadło, i to dosłownie, prosto z nieba...
![](/media/lib/18/1195659289_517232-b52a16828b71adfb145d7bc746fe5b4b.jpeg)
Morski skorpion był większy niż człowiek
21 listopada 2007, 12:10W Niemczech odkryto skamieniałe szczęki 2,5-metrowego morskiego skorpiona, który żył równocześnie z dinozaurami. Skamielina liczy sobie 390 milionów lat i sugeruje, że pająki, insekty czy kraby, które żyły w tamtych czasach, były większe, niż dotychczas sądzono.
Co łączy czekoladę i piwo?
13 listopada 2007, 13:16Najnowsze odkrycia sugerują, że czekolada została wynaleziona jako... produkt uboczny przy warzeniu piwa. Ponadto ślady znalezione w naczyniach z Mezoameryki wskazują, ze kakao było używane 500 lat wcześniej, niż dotychczas sądzono.
![© André Karwathlicencja: Creative Commons](/media/lib/17/1193309270_842946-54efc5456355a3009c4b57e9cc994ed5.jpeg)
Herba mate walczy ze złym cholesterolem
25 października 2007, 10:46Mieszkańcy Ameryki Południowej piją duże ilości herba mate (hiszp. yerba mate), dziennie od 2 do 3 litrów naparu. W zależności od pory dnia jest to napój pobudzający lub orzeźwiający. Przygotowuje się go z suszonych i sproszkowanych liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Teraz okazuje się, że nasila on aktywność enzymu obniżającego poziom złego i zwiększającego stężenie dobrego cholesterolu.
![© André Karwathlicencja: Creative Commons](/media/lib/15/1191235371_256251-6585ee6a3d793b98b0b1622dd3faf3ea.jpeg)
Gorzka czekolada wygrywa z zespołem chronicznego zmęczenia
1 października 2007, 10:42Badacze z Hull York Medical School uważają, że codzienna dawka gorzkiej czekolady o specjalnym składzie może pomóc w zwalczaniu zespołu chronicznego zmęczenia.